sâmbătă, 11 ianuarie 2014

Corespondență 1: Nu-mi găsesc locul aici, nu mi-l voi găsi niciodată

10 ianuarie

Dragul meu,


Privesc prin ceața deasă dincolo de sufletul și dorințele mele cu un oarecare dezgust. Știu, sunt conștientă că undeva am greșit, m-am oprit din drumul meu pentru prea mult timp fără să îmi dau seama că mâna rece a morții mă atingea suav, dar letal. Câteodată, clipe sute trec cu chiu cu vai prin ființa mea și adaugă cu fiecare pas ce și-l pierd în ecoul minții mele, un strop de regret și un zâmbet amar. Mă învelesc cu o pătură precară cusută din vise fel de fel în nopțile reci când mă simt inumană, lipsită de suflet, înfometată de căldura unor cuvinte, fie ele superficiale sau nu. Dincolo de amintirile ce mă apasă precum niște păcate ce nu s-au pierdut în trecutul ce l-am aruncat grabnic din mine, este un copil cu ochii încă umezi care își strânge puternic sufletul în brațe când se simte umplut de dezamăgiri. Dincolo de aparențe există o linie fină ce unește suspansul de viața reală, niște zâmbete simple de ipocrizia oamenilor de rând. Și acolo, pe acea linie sunt eu, uneori hotărâtă să plec, să las totul în urmă și să pornesc o nouă viață mereu și mereu, uneori doar pierdută în gândurile mele. Nu e nimic ce ar putea îndupleca dezgustul pe care-l simt față de oamenii ce mă înconjoară și care se grăbesc să mă sărute scârbos pe obraji. M-aș putea lipsi cu bucurie de asta și de rânjetul ce urmează gestului sec. Dar dacă fac asta, oare nu mă pierd de tot? Nu rămân singură în suferința mea?
Am fost învățată că oamenii au nevoie să fie mințiți, să fie răniți, să trăiască numai în circumstanțe pline de clișee doar pentru a mușamaliza suferința în care se zbate sufletul încă de la naștere. De ce te ferești să suferi? Nu știi tu omule ignorant că suferința este condiția în care te naști? Nu știi că moartea are rolul de a te readuce la condiția din care ai pornit în lume? Cum ar putea ea să te coboare de pe piedestalul pe care te cațeri, construit din cartoane mucegăite, dar pe care tu le vezi frumoase și neprețuite, un zid ce îți limitează tristețile și te umple de o bucurie trecătoare? Te întrebi vreodată de ce nu îți găsești liniștea, de ce nu poți muri în pace? Lasă suferința să inunde ființa ta, să te desăvârșească, să îți aducă tot ce ai nevoie tu. Cum aș putea eu să îmi neg singurul mod în care sufletul meu capătă aripi și zboară deasupra viselor voastre? Nu îmi pot închipui nici o zi fără acest chin ce nu face altceva decât să mă secătuiască de cele mai adânci gânduri ale mele și care îmi colorează tot mai mult esența trupului în care se îmbracă spiritul meu de scriitor. Dacă văd lumea cu alți ochi și cred că numai suferința poate salva un suflet de la pieire și poate aduce pacea unei minți zdruncinate de apatia lumii înconjurătoare, cum aș putea fi pedepsită? Oare sunt singura care crede asta? Dacă da, dacă nu,
faceți-mi rug, priviți-mă cu ochi reci cum mă împlinește sentimentul de care vă ascundeți. Nimic nu mă poate face mai fericită decât să știu că voi muri în credințele mele și alături de ele voi pune inima mea, pe care știu sigur că nu o veți putea atinge pentru că voi sunteți prea curați și lipsiți de păcate.
Tot ce văd ochii mei este frica. Omul trăiește în frică pentru că ea se află în condiția lui natală, dar nimeni nu spune că aceasta nu poate fi îndepărtată. Frica nu este bună decât dacă ea servește ca armă împotriva religiei. Da, sunt un om suferind, unul lipsit de frică și plin de curiozitate. De ce? De ce nu?
Sufăr să mă regăsesc zi de zi, să mă cunosc tot mai bine, nu țintuiesc frică înlăuntrul meu pentru că frica naște slăbiciunea minții și iluzii nefaste. Sunt curioasă, da! Vreau să știu că pot fi deasupra gândurilor ordinare, că eu cu visele mele pot desface farmece demult apuse pe buzele martirilor și pot crea un decalog în care să se scalde inima mea păcătoasă și ochii în care arde focul speranței veșnice.
Apoteotic mă dedic unei cauze ce nu și-a căpătat aripi încă, un vis încă nenăscut în mintea muritorilor... cu pași greoi mă îndrept spre țărna rece ce mă cheamă. Îmi aplec fruntea în răcoarea serii și simt cum mă străpung mii de sulițe ale gerului ce mi-a înghețat deja suflarea. Sărut cu evlavie piatra rece și încerc să mă reculeg un moment. Îmi amintesc de ochii ce acum sunt mistuiți de focul veșniciei și mâncați de viermii pământului, cei ce cândva îmi înseninau ziua. Piatra de mormânt e aceeași de fiecare dată însă suferința mea diferă, mă poartă pe culmi necolindate de nimeni, mă asmute să visez tot mai mult, să mă pierd tot mai tare în frenezia mea, să mă umplu tot mai tare de obsesiile ce îmi alimentează sângele să fiarbă neîncetat. Scârbă, dezgust, amărăciune... asta văd, asta simt când privesc dincolo de acest peisaj. Nu îmi găsesc locul aici, nu mi-l voi găsi niciodată.


Eva Vladimir




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu