vineri, 10 ianuarie 2014

Corespondență 4 (fragment)

 Dintre toate momentele de disperare, din tot ce un suflet poate culege, omul în definitiv nu este decât o esență impură a magnetismului interior. De ce este mai ușor să cultivi frica și apoi să tremuri cu gândul la moarte? Oare ăsta este adevăratul sens al acestei tranziții pe care o parcurgem cu toții mai devreme sau mai târziu?
Clipa morții nu este nicidecum un capăt de drum sau o limitare a existenței acelei esențe din care tindem să ne dezvoltăm. Moartea aduce după sine disperarea și teama doar pentru a contrasta peisajul sumbru, altfel arată un muribund ce suflă teamă decât împăcare însă acesta nu cumva este clișeul suprem? Puțini oameni pot înțelege cu adevărat sensul morții trupești, pot privi cu luciditate acele puține clipe în care sufletul se zbate printre ecouri ale trecutului să își țină calea spre împlinirea esenței supreme ce o deține încă de la naștere. Cu toții ne pierdem clipe prețioase în distracțiile trecătoare și ne afundăm spiritul într-o mare moartă de dorințe efemere fără să interiorizăm, să dobândim acea putere care să întoarcă sufletul în disperarea originară.
Disperarea, acel sentiment prețios, de care nu se poate lipsi egoismul liric, suferința în cuvinte și simțăminte, toate astea pot naște în omul natural, simplu, un iad devastator, un etern titan al umanității precare, cea care tinde spre nemurire. Și dacă nu disperăm, unde vom ajunge? Fără acest paradox, nu putem exista. Oamenii disperă în tăcere cel mai adesea pentru că dacă nu te interiorizezi, îți pierzi esența, te delași unei lumi insipide, unui monstru mâncător de spirite ce dețin lirismul vieții. Dar odată cu disperarea, vine și teama, acest sentiment dizgrațios ce nu face decât să semene îndoieli printre visele încă necoapte ale translucidității premature.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu