duminică, 10 august 2014

Origene și un concept idiot de-al său

Origene: fiecare suflet își are trupul pe care îl merită

          Dar cine are dreptul de a spune că tot ce deține, merită de drept și tot ce face este în sensul concordării cu aceste merite? Este de prisos să analizez în detaliu acest concept expus de Origene pentru că însăși formularea este pur religioasă iar filosofia nu cunoaște teritoriu în ideile ce le promulgă religia. Așadar, sufletul sau conștiința, pe oricare am lua-o în discuție datorită scopului lor justițiar asupra omului, sunt  imense teritorii pe plan uman și nu numai. Dacă e să iau de drept ceea ce spune Origene, cum aș putea să îmi explic mie însămi pentru început luptele interioare ale  diverșilor oameni, care de-a lungul timpului au născut  concepte cheie ale vieții prin suferința lor ? Dacă s-ar crea încă de la naștere o simbioză între trup și suflet, existența ar fi una anostă și lipsită de sens. S-ar putea numi un curs lin și sigur spre moarte, lipsit de orice urmă de geniu sau chiar revelație pentru fiecare om în parte deoarece că eu cred cu tărie că geniul și revelația ne încearcă pe toți însă cei ce nu recunosc bătăliile intriseci nu simt atingerile metafizice ale acestor forme de ascensiune spirituală.
Așa cum nu deținem timpul, nu putem deține pur și simplu sufletul. E imposibil să deții ceva ce nu înțelegi și pe care preferi să-l reprimi din frică sau ignoranță, dar care duce sigur spre devorare psihică. Cu timpul treaba este complicată, ne depășește încă dinaintea startului în viață, dar cu sufletul problematica devine flexibilă.  Spun aceasta și o susțin întru toate deoarece am ajuns să cred că lupta interioară, eterna bătălie între valorile spirituale ale sufletului și rezonanța conștiinței influențată de societate, este un moment crucial în definitivarea scopului pentru care trăim și totodată în împăcarea cu moartea.
Concluzionez spunând că ne naștem cu material brut atât spiritual cât și fizic, depinde doar de noi care plan îl va modela pe celălalt și în definitiv depinde doar de timp dacă bătălia va conchide înaintea morții fizice sau pur și simplu va continua spre eternitate și aici mă refer strict la cei care se hrănesc (vezi gîndul.md Emil Cioran „Ceea ce am mai bun în mine se datorează suferinței. Nu o iubesc, dar nici nu o condamn„) din propria ființă. Restul sunt viermi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu